User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 14 of 14
  1. #1
    Join Date
    Jul 2021
    Location
    ca
    Posts
    6
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    2000 promax 225 water pressure issue

    Freshly re built 2000 225 promax. During the break in period I seem to be having some water pressure issues. At idle im getting 1-2 psi and at fast idle slowly climbs to 4-5psi. The water pressure also fluctuates between neutral and drive while idling. However when getting from idle to 12/1300 rpm the water pressure climbs to 6-7 psi and then anything over that rpm the water pressure drops to nearly zero and then slowly starts to climb while getting on a plane. At 3500-4000 rpm the water pressure only reads about 4 with a broken to poor stream coming out of the pee tube. I replaced the impeller and thermostats were replaced by motor builder. Water temp has been between 140-155ish. While tuning at 3500-4000 rpm temp appears to slowly climb so I slowed down and you can see water temp drop to 140ish. Been hard to get pressures and temps while running under way since im still breaking in the motor. Poppet valve?? should the pee stream be a solid straight stream while under way?? thanks for the info

  2. #2
    Join Date
    Jan 2020
    Location
    Pinole, Ca
    Posts
    1,134
    Thanks (Given)
    20
    Thanks (Received)
    98
    Likes (Given)
    645
    Likes (Received)
    420
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    You running a poppet or no?

  3. #3
    Join Date
    Jul 2021
    Location
    ca
    Posts
    6
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    yes running a poppet.. I haven't taken it out to look at it yet as the boat is stored at the river 4 hours away

  4. #4
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Connecticut
    Posts
    5,633
    Thanks (Given)
    402
    Thanks (Received)
    133
    Likes (Given)
    733
    Likes (Received)
    742
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Assuming the motor is completely stock and that you put in correct thermostats, I would start with the poppet and go from there. Use the search function on this site, there is a ton of info on Promax cooling.

  5. #5
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Edgewater,B.C. CANADA
    Posts
    8,152
    Thanks (Given)
    160
    Thanks (Received)
    300
    Likes (Given)
    3327
    Likes (Received)
    1177
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Do a full poppet valve kit, make sure the plastic insert in block is not loose or cocked in block.

    Dave
    1980 Cougar 19 tunnel,90 2.4L Bridgeport EFI in middle of restoration.
    1988 BAJA Sunsport 186, 96 225 Pro Max
    79 12' Auminum, 95 Merc 9.9
    RIP Stu
    "So many idiots, so few bullets"

  6. #6
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    HUDSON, FLORIDA
    Posts
    1,176
    Thanks (Given)
    321
    Thanks (Received)
    52
    Likes (Given)
    384
    Likes (Received)
    342
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    My p-max gauge reads 150 ish all day.poppets do cause fluctuation on start-up & low speed range.

  7. #7
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Edgewater,B.C. CANADA
    Posts
    8,152
    Thanks (Given)
    160
    Thanks (Received)
    300
    Likes (Given)
    3327
    Likes (Received)
    1177
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by KIRCHNER View Post
    My p-max gauge reads 150 ish all day.poppets do cause fluctuation on start-up & low speed range.
    Poppet should be closed untill over 10psi water pressure.

    Dave
    1980 Cougar 19 tunnel,90 2.4L Bridgeport EFI in middle of restoration.
    1988 BAJA Sunsport 186, 96 225 Pro Max
    79 12' Auminum, 95 Merc 9.9
    RIP Stu
    "So many idiots, so few bullets"

  8. #8
    Join Date
    Jul 2021
    Location
    ca
    Posts
    6
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by Dave Strong View Post
    Poppet should be closed untill over 10psi water pressure.

    Dave
    copy that. Sounds like Iíll start with a poppet valve replacement. Anyone have the part number handy for the kit? Thanks for all the info gents

  9. #9
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    GA
    Posts
    799
    Thanks (Given)
    1
    Thanks (Received)
    16
    Likes (Given)
    23
    Likes (Received)
    56
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Pro Marine can hook you up.

  10. #10
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    jonesville, La
    Posts
    707
    Thanks (Given)
    1
    Thanks (Received)
    10
    Likes (Given)
    5
    Likes (Received)
    82
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Make sure the hoses on motor aren't blocked, mine had the purdy blue fuel hose on the thermostats, the liner in hose closed off and burnt motor so check plz

  11. #11
    Join Date
    May 2013
    Location
    Huntiington Beach Ca
    Posts
    644
    Thanks (Given)
    85
    Thanks (Received)
    75
    Likes (Given)
    805
    Likes (Received)
    346
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Are you running a 1 or 2 piece exhaust plate

  12. #12
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    FL / NY
    Posts
    8,793
    Thanks (Given)
    401
    Thanks (Received)
    407
    Likes (Given)
    5593
    Likes (Received)
    2299
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Do you have a new complete water pump kit? Or at the bare minimum a new impeller.

  13. #13
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    GA
    Posts
    799
    Thanks (Given)
    1
    Thanks (Received)
    16
    Likes (Given)
    23
    Likes (Received)
    56
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Temp. On that PM can be tricky. Friend of mine burnt one on first break in trip

  14. #14
    Join Date
    Jul 2021
    Location
    ca
    Posts
    6
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by pappa pete View Post
    Make sure the hoses on motor aren't blocked, mine had the purdy blue fuel hose on the thermostats, the liner in hose closed off and burnt motor so check plz
    I will replace those water lines as well. good call. also put in a new complete impeller kit. thanks for the info!

Similar Threads

  1. 2.5 water pressure issue??
    By 16ft superboat in forum Technical Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 04-27-2015, 06:01 PM
  2. water temp/pressure issue on a 225 pro max
    By John Dorn in forum Technical Discussion
    Replies: 7
    Last Post: 08-02-2011, 05:27 AM
  3. Water pressure issue
    By Cmack in forum Technical Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 02-03-2010, 11:48 AM
  4. 2000 Promax High Water Pressure Issue
    By Big E in forum Technical Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 11-09-2009, 04:13 PM
  5. water pressure issue...
    By stlcheckmate in forum Technical Discussion
    Replies: 13
    Last Post: 06-07-2008, 07:14 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Chris Carson's Marine