User Tag List

Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Join Date
    Jun 2020
    Location
    east coast
    Posts
    29
    Thanks (Given)
    8
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    6
    Likes (Received)
    1
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    88 Blackmax v6, cylinder 3 running hot

    There is no bleed line going to cylinder 3, it's a 5 hose bleed system. Cylinder 3 is running up to 20 deg higher than any cylinder on the port bank, and 10 deg higher than cyl 1 and 5 as measured with a ir temp gun. Would the lack of bleed line running to cyl 3 cause it to burn that much hotter, or am I looking at a lean condition that needs to be addressed?


    Thanks!

  2. #2
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Florida Keys
    Posts
    2,885
    Thanks (Given)
    40
    Thanks (Received)
    99
    Likes (Given)
    346
    Likes (Received)
    656
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Shouldn’t make any real difference. Are you measuring with a temp gun?


    '95 STV "The Blue Goose"


  3. #3
    Join Date
    Jun 2020
    Location
    east coast
    Posts
    29
    Thanks (Given)
    8
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    6
    Likes (Received)
    1
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by mach351 View Post
    Shouldn’t make any real difference. Are you measuring with a temp gun?

    That's what i was afraid of. So 5-10 deg hotter would be normal? Yes, measured with a temp gun. I've tried the propane thing looking for a vacuum leak, didn't really tell me much. Have checked the pulse feeds to the fuel pump, and the blocked off oil injection feed (could these cause a vacuum leak?). Have recently chem dipped and rebuilt the carbs, & reset the floats. Haven't checked the plugs yet.

    Carb base gasket?

    Thanks

  4. #4
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Florida Keys
    Posts
    2,885
    Thanks (Given)
    40
    Thanks (Received)
    99
    Likes (Given)
    346
    Likes (Received)
    656
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    How hot are we talking? Are the thermostats and poppet working properly? Is it a salty motor? Does it run rough like it has a lean condition?


    '95 STV "The Blue Goose"


  5. Likes Forkin' Crazy liked this post
  6. #5
    Join Date
    Jun 2020
    Location
    east coast
    Posts
    29
    Thanks (Given)
    8
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    6
    Likes (Received)
    1
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by mach351 View Post
    How hot are we talking? Are the thermostats and poppet working properly? Is it a salty motor? Does it run rough like it has a lean condition?

    Not overheat hot, at idle c3 141 c4 128 so it's gotten better since I tightened things up. No thermostats at the moment, was overheating with them in. Poppet working. Salty yes. First start after sitting sneezes once and then not again till first start of the day. Not really running rough. Cylinder 3 spark plug was a bit black and sooty, so I'm starting to think the other cylinders are running rich? Haven't read them yet.

  7. #6
    Join Date
    Jan 2002
    Location
    TX......somewhere?
    Posts
    5,783
    Thanks (Given)
    3
    Thanks (Received)
    213
    Likes (Given)
    103
    Likes (Received)
    640
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    if its over heating' with stats ya got something wrong goin' on in it somewhere.............. ya haven't said actual temps?.. alarm?
    Last edited by tlwjkw; 08-02-2021 at 01:20 AM.

  8. Likes powerabout liked this post

Similar Threads

  1. Sea star pro cylinder on 1975 merc 150 6 cylinder inline
    By scott reierson in forum Technical Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 10-02-2018, 09:55 AM
  2. Sea star pro cylinder on 1975 merc 150 6 cylinder inline
    By scott reierson in forum Technical Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 07-17-2018, 11:08 AM
  3. Mercury Tech: Cylinder Head Running Temps
    By FisherBoats in forum Technical Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 05-23-2012, 12:37 PM
  4. Mercury Tech: BlackMAx only running under choke?
    By R.I.P. in forum Technical Discussion
    Replies: 3
    Last Post: 07-12-2011, 05:31 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Aeromarine Research