User Tag List

Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    beaumont, TX
    Posts
    156
    Thanks (Given)
    5
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    14
    Likes (Received)
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Opti 250 Pro XS down on power

    Guys, i have a 2010, 250hp pro xs that isnt making the power it should.

    Terrible holehsot with a 24 bravo 1 on a light bay boat. Top end is weak also, 57-58 mph where the same setups are low to mid 60's

    Compression is good on all 6, i pulled the plugs and it looks like the port bank is running richer than starboard. I have heard the coils are problematic on these motors.

    Click image for larger version. 

Name:	65026584_317470295801831_7164880506364887040_n.jpg 
Views:	25 
Size:	443.7 KB 
ID:	442560

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Tourist Trap, Florida
    Posts
    9,264
    Thanks (Given)
    123
    Thanks (Received)
    434
    Likes (Given)
    1569
    Likes (Received)
    3095
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    I would say the star bank is lean. The left looks closer to normal for a 2 stroke burnlng oil. Coils and drivers and connectors need to be checked since it is 2010. Spark check tool /and or a timing light to verify good spark.

  3. #3
    Join Date
    May 2001
    Location
    Ga
    Posts
    1,607
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    16
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    146
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Check to make sure the thermostats have no debris in them. If hung open and not allowing the motor to come up to temp it will run rich on a bank or both. hf...

  4. Likes XstreamVking liked this post
  5. #4
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Missouri
    Posts
    1,082
    Thanks (Given)
    2
    Thanks (Received)
    48
    Likes (Given)
    11
    Likes (Received)
    67
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    With no codes or other signs, you can probably start with the cps.

    Bot it coming out of the whole bad is tps or throttle body synch.

    Next comes plugged up carboned exhaust.

  6. #5
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    beaumont, TX
    Posts
    156
    Thanks (Given)
    5
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    14
    Likes (Received)
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by half fast View Post
    Check to make sure the thermostats have no debris in them. If hung open and not allowing the motor to come up to temp it will run rich on a bank or both. hf...
    On the smartcraft gauge it runs about 128 deg, fluctuates about 5-7 degrees based the water temperature at the time.

    Is that normal ?

  7. #6
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    beaumont, TX
    Posts
    156
    Thanks (Given)
    5
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    14
    Likes (Received)
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by Motv18 View Post
    With no codes or other signs, you can probably start with the cps.

    Bot it coming out of the whole bad is tps or throttle body synch.

    Next comes plugged up carboned exhaust.

    It has 560 hours on it, i sure hope the exhaust isnt plugged up, im going to check tps like you said.

Similar Threads

  1. Mercury Tech: 1999 Opti loss of power.
    By FisherBoats in forum Technical Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 07-08-2012, 10:16 PM
  2. 2005 Merc Opti 225 power loss
    By CaptnG in forum Technical Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 01-24-2012, 08:48 AM
  3. more power from 225 opti?
    By jg480 in forum Technical Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 01-27-2003, 01:59 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Chris Carson's Marine