User Tag List

Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 19
  1. #1
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Port Saint Lucie
    Posts
    2,352
    Thanks (Given)
    3
    Thanks (Received)
    27
    Likes (Given)
    6
    Likes (Received)
    152
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)

    3.0 running rough at idle

    So I have a 3.0 Looper that is supposed to have pistons and reeds in it but its only what ive been told. Its been tuned by Monty (so I was told). It runs great when running higher than idle rpm. When first started I expect a little putter until it warms up, but itll usually cut off a couple times before its warmed up. And idling it "coughs, sneezes or putters" not sure how to describe it. The carbs have been gone through and are clean. Not sure if its anything with the carbs or anything else, other than that it runs good. I will get a fresh set of plugs and see it that helps. Anything else I could look at. Not a Huge problem, but Kinda annoying.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    chicago,il
    Posts
    155
    Thanks (Given)
    1
    Thanks (Received)
    1
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    4
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    how does it idle when warm..reason being if it has "quick start" these motor will belch cough spit while in fast start mode until it kicks off...

  3. #3
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Singapore/Melbourne/Italy
    Posts
    6,602
    Thanks (Given)
    455
    Thanks (Received)
    192
    Likes (Given)
    1783
    Likes (Received)
    811
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    what year
    what version carbs

  4. #4
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Port Saint Lucie
    Posts
    2,352
    Thanks (Given)
    3
    Thanks (Received)
    27
    Likes (Given)
    6
    Likes (Received)
    152
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Not sure what year carbs. Its a mismatched motor. The carbs have the 4 screw side plates and does not have the brass pullover tubes in them. There is another motor at my shop that is a 99 225 ocean pro, it has 5 screw side plates, idle screw adjustment not jet and it has the pullover tubes. I have a spare set that was given to me that is from a v8, they have 2 screw side plate and the pullover tubes. There are only 5 tubes, im gonna try to find another tube and put the set on my current carbs. Ill try to poste pics later. I read that I should/could put a fender washer on the center screw of the side plates, I read that itll help pull the plate down evenly, apparently if they leak itll cause a bad idle. Im gonna eventually rebuild all of them. Also the motor I have has a 2 small fuel pump setup, not the big single pump that I expected. Any info will be appreciated.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    chicago,il
    Posts
    155
    Thanks (Given)
    1
    Thanks (Received)
    1
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    4
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    If u got 2 small pu.pumps sounds like previOS owner deleted the vro. Make sure your running oil in gas and not burning up motor, thus the poor running

  6. #6
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Port Saint Lucie
    Posts
    2,352
    Thanks (Given)
    3
    Thanks (Received)
    27
    Likes (Given)
    6
    Likes (Received)
    152
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Correct no vro, I premix.

  7. #7
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Port Saint Lucie
    Posts
    2,352
    Thanks (Given)
    3
    Thanks (Received)
    27
    Likes (Given)
    6
    Likes (Received)
    152
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Click image for larger version. 

Name:	20190108_171839.jpg 
Views:	43 
Size:	403.9 KB 
ID:	427773Click image for larger version. 

Name:	20190108_171830.jpg 
Views:	47 
Size:	422.2 KB 
ID:	427774
    Carbs on my boat. 4 screw plates, no pullover tubes
    Last edited by Gorilla0178; 01-10-2019 at 04:40 PM.

  8. #8
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Port Saint Lucie
    Posts
    2,352
    Thanks (Given)
    3
    Thanks (Received)
    27
    Likes (Given)
    6
    Likes (Received)
    152
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Click image for larger version. 

Name:	20190108_120801_HDR.jpg 
Views:	20 
Size:	419.6 KB 
ID:	427775[ATTACH=CONFIG]427776[/ATTACH
    99 ocean pro v6 carbs 5 screw plates and tubes.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Click image for larger version. 

Name:	20190108_120810.jpg 
Views:	25 
Size:	420.6 KB 
ID:	427776  
    Last edited by Gorilla0178; 01-10-2019 at 04:41 PM.

  9. #9
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Port Saint Lucie
    Posts
    2,352
    Thanks (Given)
    3
    Thanks (Received)
    27
    Likes (Given)
    6
    Likes (Received)
    152
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Click image for larger version. 

Name:	20190108_174237.jpg 
Views:	18 
Size:	400.8 KB 
ID:	427777Click image for larger version. 

Name:	20190108_174232.jpg 
Views:	16 
Size:	377.1 KB 
ID:	427778Click image for larger version. 

Name:	20190108_173949.jpg 
Views:	21 
Size:	435.6 KB 
ID:	427779set in the box I think are the same as I have now
    Spare set and melted spare.
    Not sure what all the differences are.
    Last edited by Gorilla0178; 01-10-2019 at 04:42 PM.

  10. #10
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    SUMMERVILLE S.C.
    Posts
    145
    Thanks (Given)
    1
    Thanks (Received)
    18
    Likes (Given)
    7
    Likes (Received)
    28
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    all the throttle plates need to be completely closed at idle...loosen the shafts and get them all closed...if you are running without an air box you will have to rejet idle bleeds...

  11. #11
    Join Date
    Oct 2017
    Location
    Hugo, MN
    Posts
    259
    Thanks (Given)
    32
    Thanks (Received)
    14
    Likes (Given)
    50
    Likes (Received)
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    My Looper started sneezing at idle last year. Going to replace the reeds soon, should take care of my problem. When yours sneezes does any air/fuel blow back out the front of the carb?

  12. #12
    Join Date
    May 2001
    Location
    The Villages, Florida
    Posts
    5,285
    Thanks (Given)
    10
    Thanks (Received)
    160
    Likes (Given)
    70
    Likes (Received)
    256
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Most carbs did not come with pull overs they were an add on.

  13. #13
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    SUMMERVILLE S.C.
    Posts
    145
    Thanks (Given)
    1
    Thanks (Received)
    18
    Likes (Given)
    7
    Likes (Received)
    28
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by Captaincj View Post
    My Looper started sneezing at idle last year. Going to replace the reeds soon, should take care of my problem. When yours sneezes does any air/fuel blow back out the front of the carb?
    weak or chipped reeds make it run rich on that cylinder since it's sucking and blowing over the venturi tube...sneezing means it's running lean,too much air or not enough fuel...

  14. #14
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    chicago,il
    Posts
    155
    Thanks (Given)
    1
    Thanks (Received)
    1
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    4
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    They used to call it a " lean spit"

  15. #15
    Join Date
    Oct 2017
    Location
    Hugo, MN
    Posts
    259
    Thanks (Given)
    32
    Thanks (Received)
    14
    Likes (Given)
    50
    Likes (Received)
    63
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Thanks for additional info. I had started this thread previously:

    https://www.screamandfly.com/showthr...er-idle-sneeze

    Will be rebuilding the carbs and inspecting/replacing the reeds in the next few months (I'm in MN, no boating this winter, and apparently no snowmobiling this year either (unfortunately)).

    Any other ideas appreciated.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Similar Threads

  1. Mercury Tech: 2.5 rough idle
    By redsnapper386 in forum Technical Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 02-22-2018, 10:26 AM
  2. Mercury Tech: -85 200 2.4 rough idle, stumble, extreme fuel consumption, cold idle
    By Roos in forum Technical Discussion
    Replies: 11
    Last Post: 08-11-2014, 06:21 AM
  3. 1973 evinrude 85 is running rough at idle speed in gear.
    By Palmtreeguy in forum Technical Discussion
    Replies: 6
    Last Post: 06-06-2012, 12:40 AM
  4. 2.5 260 rough idle
    By YELLOWSS in forum Technical Discussion
    Replies: 0
    Last Post: 08-04-2005, 08:05 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Diamond Marine