User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Chuluota FLA
    Posts
    16
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    1994 Evinrude 200 - Just started surging under load

    1994 Evinrude 200 E200CXER on 21' Paramount-copy center console. I installed this engine about a month ago. It ran fine when I water tested for 15 minutes on previous owners boat. I have taken it to the lake twice on my boat and engine ran fine for about 15 - 20 minutes each trip. Will run over 6000 rpm when fully trimmed but I have not stretched it out past that. 15 to 20 psi water pressure.


    Today it ran fine for first 10 minutes. Then it started surging - if I was running 5500 RPM it would drop to about 5000 for a second, then back up. From a dead stop it would accelerate fine for a few seconds - then fall off - then continue to accelerate but only get up to ~5500. Then surge faster and slower. This behavior continued for 5 -10 minutes at almost any speed until I put on the trailer.


    Before I ran it for the first time on my boat, I replaced spin-on water separating fuel filter, fuel line from tank to engine & primer bulb. It has VRO system. The VRO warning buzzer sounded when I first connected the oil tank, but has not sounded since the oil line was primed before first water test. My old `98 225 did not have VRO, so there is 50:1 oil in the fuel tank. I have read somewhere that this is recommended when troubleshooting VRO system to prevent burning up the engine.


    Good compression on all cylinders - about 110 psi.


    Previous owner had this done in July:epoxy 1 loose magnet back on flywheel, replace timer base, replace stator, replace power pack, replace plug wires.


    I have read several posts on several forums and replies seem evenly split between fuel and electrical. Maybe my particular symptoms will jog someones memory.


    Thanks in advance!

  2. #2
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Harrisburg,Pa
    Posts
    1,757
    Thanks (Given)
    2
    Thanks (Received)
    18
    Likes (Given)
    14
    Likes (Received)
    53
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Did you try pushing the choke or pumping the primer bulb to see if it was fuel. Not a fan of silly VRO but biggest problem with VRO is pulse line from pump to block leak.
    Last edited by perfmarine1; 10-03-2017 at 08:58 AM.





  3. #3
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Chuluota FLA
    Posts
    16
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by perfmarine1 View Post
    Did you try pushing the choke or pumping the primer bulb to see if it was fuel. Not a fan of silly VRO but biggest problem with VRO is pulse line from pump to block leak.
    Thanks - I need to go back to the lake with a helper & try this. Someone else suggested hooking a timing light to each plug cable to see if spark is dropping out.

Similar Threads

  1. OMC Tech: 1993 evinrude 200 surging
    By LAPLANT in forum Technical Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 09-05-2009, 07:05 AM
  2. 1994 Merc Blackmax 150..surging engine
    By mrnewbie in forum Technical Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 08-28-2009, 10:25 PM
  3. evinrude started in 1917
    By mer in forum The Scream And Fly Lounge
    Replies: 4
    Last Post: 09-17-2008, 09:28 PM
  4. 300 Evinrude Bogs Under Load
    By Li'l Toy in forum Technical Discussion
    Replies: 10
    Last Post: 11-28-2005, 11:20 AM
  5. surging 3 liter evinrude on talon 21
    By scanshift in forum Technical Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 04-11-2004, 08:06 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Frank Mole Transport