User Tag List

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast
Results 1 to 15 of 36
  1. #1
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Victoria bc canada
    Posts
    122
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    7
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Merc 260 water not flowing out of dumps

    Hey guys, this is my first 245/260 motor, has a 4 hole CLE, when I bought the motor I hooked it up to the hose with the proper CLE flush attachment, didn't pump water, shut it down right away, pulled the lower, had chewed up frozen old impeller. So with the lower unit off I hooked up a hose straight to the water pick up tube of the mid to powerhead, ran the motor again, ran for several minutes while feeling the heads (both cool to the touch) but no water what so ever coming out of the dumps( head and poppet )... I removed the thermostat covers, motor has the 260 restrictor washers, I could visibly see water flowing up to the heads, blew through all the hoses to make sure they wernt clogged... I'm at a lose here... should I be concerned???

  2. #2
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Ludington michigan,on the shore
    Posts
    2,927
    Thanks (Given)
    55
    Thanks (Received)
    134
    Likes (Given)
    91
    Likes (Received)
    548
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Somtimes pieces of impeller will get caught between the pump and the top of the exhaust plate.It will let some water through,but will not let the proper volume pass through.

  3. #3
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Victoria bc canada
    Posts
    122
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    7
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    The impeller looked a bit rough but no chucks missing... i guess there could be chunks up there from a previous impeller..I was wondering if it might be a back pressure issue, if I submerged the leg it might build up enough pressure to come out the dumps??... it has factory drilled exhaust above the cav plate..
    15.5 cobra 175 hp merc - sold
    18 tahiti tiger O/B 200 hp merc - sold
    19 STV euro - 245 hp merc

  4. #4
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Ludington michigan,on the shore
    Posts
    2,927
    Thanks (Given)
    55
    Thanks (Received)
    134
    Likes (Given)
    91
    Likes (Received)
    548
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Some 260 plates that have two dump holes in the bottom of the plate will dump more water than is necessary.Its not to uncommon to have zero pressure at idle,but should build with speed.

  5. Likes NICE PAIR, tux974 liked this post
  6. #5
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Victoria bc canada
    Posts
    122
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    7
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Forgot to mention I've got a water pressure fitting drilled and mounted into the top of my exhaust divider plate, tube going from there to my gauge, with the tube unhooked, as soon as I turn on the water I've got a steady strong stream coming out of there...
    15.5 cobra 175 hp merc - sold
    18 tahiti tiger O/B 200 hp merc - sold
    19 STV euro - 245 hp merc

  7. #6
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Ludington michigan,on the shore
    Posts
    2,927
    Thanks (Given)
    55
    Thanks (Received)
    134
    Likes (Given)
    91
    Likes (Received)
    548
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I think the water goes up the center of the block to the top of the exhaust cover then down around the cylinders and fills the heads back up to the top where some is discharged via stat washers,the rest dumps out the bottom.

  8. Likes NICE PAIR liked this post
  9. #7
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Victoria bc canada
    Posts
    122
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    7
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Ya I just found a water flow diagram for the merc v6s, I think I'm gonna install a new impeller kit, install the lower and run it submerged, monitor my temp gauge and pressure gauge, I think I might be overthinking it.. if that doesn't solve it I'll be pulling the powerhead to inspect the adapter plate and pull heads to see if anything clogged..
    15.5 cobra 175 hp merc - sold
    18 tahiti tiger O/B 200 hp merc - sold
    19 STV euro - 245 hp merc

  10. #8
    Join Date
    Sep 2015
    Location
    ∀ʇOsƎuNᴉW
    Posts
    1,767
    Thanks (Given)
    9
    Thanks (Received)
    49
    Likes (Given)
    74
    Likes (Received)
    246
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    If you are using a 4 hole CLE. Doesn't that have a 1/2" water pipe coming out of it and your 260 mid has a 3/4" pipe in it. Did you make sure you have a 3/4" water pump cover for your 3/4" 260 mid.
    Unless a 260 is still a 1/2". I know my 280 mid is a 3/4" and I had to buy a 3/4" water pump cover for my 4 hole CLE.
    If I don't ask any questions, I'll never learn anything.

  11. #9
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Victoria bc canada
    Posts
    122
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    7
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    I'm heading to the shop now, I'll msg and get back to you! You might be ono something!
    15.5 cobra 175 hp merc - sold
    18 tahiti tiger O/B 200 hp merc - sold
    19 STV euro - 245 hp merc

  12. #10
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Victoria bc canada
    Posts
    122
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    7
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by Brookbbb View Post
    I'm heading to the shop now, I'll msg and get back to you! You might be ono something!
    Onto***
    15.5 cobra 175 hp merc - sold
    18 tahiti tiger O/B 200 hp merc - sold
    19 STV euro - 245 hp merc

  13. #11
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Victoria bc canada
    Posts
    122
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    7
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Although I ran the motor with a garden hose shoved up the water intake pipe, it was a tight fit.. and still not coming out of the water dumps so I've tsken the lower unit out of the equation
    15.5 cobra 175 hp merc - sold
    18 tahiti tiger O/B 200 hp merc - sold
    19 STV euro - 245 hp merc

  14. #12
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Victoria bc canada
    Posts
    122
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    7
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Just doubled checked and both impeller housing and fixed water tube on the mid are 3/4, the impeller housing fits snug up in the fixed water tube from the mid..
    15.5 cobra 175 hp merc - sold
    18 tahiti tiger O/B 200 hp merc - sold
    19 STV euro - 245 hp merc

  15. #13
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    houston, tx
    Posts
    1,264
    Thanks (Given)
    31
    Thanks (Received)
    42
    Likes (Given)
    164
    Likes (Received)
    180
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    With a water hose on my pipe water flows like crazy out of the dumps.

    Sounds like you have a blockadge somewhere, mine will still get good pressure and bad flow when I get gravel and trash in the exhaust divider and water passages as I run in shallow rivers and creeks a lot.

    Pull exhaust divider and and heads and see if there is crud in there.

  16. #14
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    Victoria bc canada
    Posts
    122
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    7
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    What kinda motor are you running 5.0 ?
    15.5 cobra 175 hp merc - sold
    18 tahiti tiger O/B 200 hp merc - sold
    19 STV euro - 245 hp merc

  17. #15
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    houston, tx
    Posts
    1,264
    Thanks (Given)
    31
    Thanks (Received)
    42
    Likes (Given)
    164
    Likes (Received)
    180
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by Brookbbb View Post
    What kinda motor are you running 5.0 ?
    On which boat??? LOL

    ive run 260's promax cut like a 260 and 200's on one piece plates In the past. Same situation get gravel up in the passages and flow sucks out the dumps.

Page 1 of 3 1 2 3 LastLast

Similar Threads

  1. Flowing injectors 2.5
    By liberatorx2 in forum Technical Discussion
    Replies: 87
    Last Post: 02-21-2014, 10:14 AM
  2. Oil to the top bearing.....its in the hose, but not flowing much?
    By WATERWINGS in forum Technical Discussion
    Replies: 13
    Last Post: 08-11-2010, 09:09 AM
  3. Labbing a prop and flowing the injectors..
    By JW in forum Technical Discussion
    Replies: 25
    Last Post: 10-19-2002, 05:44 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Chris Carson's Marine