User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 15 of 26
  1. #1
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Ontario
    Posts
    278
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    2.4L Bridgeport Mod-VP - won't turn more than 2000 RPM. Help!

    I'm helping out a freind by doing some work on his new boat (LTV copy). The motor is an '86 2.4L bridgeport Mod-VP. The heads were changed 20 years ago to stock bridgeport ones so it was more user friendly.

    First problem - blowing fuel out the bottom carb and running like ****. Wouldn't pull past 2000 RPM. Looked through the carbs and saw a broken reed - CCM hooked us up. No change in performance yet.

    Second problem - spark on only 4 cyclinders. Did some testing with the switchboxes and determined they were on their way out - replaced with new ones. Runs on 6 now - still won't pull past 2000 RPM. It doesn't die or shut off... just stops increasing RPM at 2k, if you floor it she just bogs.

    - Checked fuel pressure - 7psi (a tad high i know - I'm going to turn it down to 5psi)
    - Checked carb jets for blockage
    - Timing is 24-25 at full throttle and linkage moves freely
    - Compression is 135psi accross all holes

    I'm thinking stator. I'm picking up a good used one tonight to give it at try. I don't know these motors; does this sound about right? If this doesn't work I'm going to look further into the carbs.

  2. #2
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    WINTER HAVEN,FL
    Posts
    1,547
    Thanks (Given)
    4
    Thanks (Received)
    2
    Likes (Given)
    124
    Likes (Received)
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Stator doesn't have high end.
    IT AIN'T FAST , IF ITS NOT ALLISOON MAN POWER!!!

  3. #3
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    gatineau qc, canada
    Posts
    195
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    2
    Likes (Given)
    4
    Likes (Received)
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    stator for shure..they switch to the high side around 3k..

    talk about a ready to run boat..

  4. #4
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Loch Erin, Irish Hills Area, SE Michigan
    Posts
    14,799
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    8
    Likes (Given)
    6
    Likes (Received)
    35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    ^what they said^

    Stumbling under load and not pulling over 2000 is the classic symptom of a stator with a bad high-speed winding.
    '89 Hydrostream Vegas XT, '90 Merc 2.4 Bridgeport PCU EFI
    My YouTube videos________My Flickr photo gallery
    http://www.facebook.com/profile.php?id=1706097519

  5. #5
    Join Date
    May 2002
    Location
    Mississauga, Ontario
    Posts
    1,670
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    2
    Likes (Given)
    8
    Likes (Received)
    7
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    If the bottom carb it shooting fuel out the front tear it apart.
    double check to make sure the floats are levelled and that the needle seats are screwed in tight.
    I had similar issues on my old 2.4 and it turned out to be a fuel issue with the WH20 carbs.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Ontario
    Posts
    278
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Thanks for the input guys.
    I picked up a good used stator from our local performance outboard shop last night and installed it. Upon removing the old one I noticed the old wireing was dryed out and the rubber had cracked off the yellow wires. They are in a location such that they could have even been grounding out on the block. The motor fired right up and sounded very crisp on the hose. My buddy is coming by tonight and we're going to see if his boat will finally perform as it should. fingers crossed!

  7. #7
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    WINTER HAVEN,FL
    Posts
    1,547
    Thanks (Given)
    4
    Thanks (Received)
    2
    Likes (Given)
    124
    Likes (Received)
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Good Luck
    IT AIN'T FAST , IF ITS NOT ALLISOON MAN POWER!!!

  8. #8
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Ontario
    Posts
    278
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    She works!

    It was the stator! Thanks for the input guys. She ran great and my buddy was thrilled/terrified when we hit 84 mph @ 6500 the first time out with it.
    1986 Hydrostream Valero YT - Fully restored '12.
    1997 225 Promax.

  9. #9
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Edgewater,B.C. CANADA
    Posts
    6,976
    Thanks (Given)
    83
    Thanks (Received)
    128
    Likes (Given)
    1453
    Likes (Received)
    550
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Quote Originally Posted by Fullthrottleguy View Post
    It was the stator! Thanks for the input guys. She ran great and my buddy was thrilled/terrified when we hit 84 mph @ 6500 the first time out with it.
    Its just starting to make HP @ 6500. Glad to see you got it working.

    Dave
    1980 Cougar 19 tunnel,90 2.4L Bridgeport EFI in middle of restoration.
    1988 BAJA Sunsport 186, 96 225 Pro Max
    79 12' Auminum, 95 Merc 9.9
    RIP Stu
    "So many idiots, so few bullets"

  10. #10
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Loch Erin, Irish Hills Area, SE Michigan
    Posts
    14,799
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    8
    Likes (Given)
    6
    Likes (Received)
    35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Should turn at least 7000 once he changes his shorts and gives it another go.
    '89 Hydrostream Vegas XT, '90 Merc 2.4 Bridgeport PCU EFI
    My YouTube videos________My Flickr photo gallery
    http://www.facebook.com/profile.php?id=1706097519

  11. #11
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Ottawa,canada
    Posts
    1,106
    Thanks (Given)
    16
    Thanks (Received)
    28
    Likes (Given)
    10
    Likes (Received)
    51
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Lol, they are screamers ! Glad she's goin' again

  12. #12
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Ontario
    Posts
    278
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    The motor is running like new now; he has had it out about 10 times already! Its running into the 80's every time out with a best so far of 85.5 GPS @ 6500 turning a 26 chopper. He has sent his prop in to have some work done to try to get the revs up, in the meantime the prop shop has loaned him a 24 to try. It just occurred to me that his factory carbs have mounting holes for an airbox or something. Yet his motor just has bare carbs. Do these motors have factory velocity stacks? If so is it worth trying to track some down?
    1986 Hydrostream Valero YT - Fully restored '12.
    1997 225 Promax.

  13. #13
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Loch Erin, Irish Hills Area, SE Michigan
    Posts
    14,799
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    8
    Likes (Given)
    6
    Likes (Received)
    35
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Something is still wrong. My de-tuned Bridgeport can turn a 26 pitch to 7700 RPM on a heavier boat.
    '89 Hydrostream Vegas XT, '90 Merc 2.4 Bridgeport PCU EFI
    My YouTube videos________My Flickr photo gallery
    http://www.facebook.com/profile.php?id=1706097519

  14. #14
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    gatineau qc, canada
    Posts
    195
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    2
    Likes (Given)
    4
    Likes (Received)
    2
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    whats the engine height?? 6500 with a 26 chopper is low rpm....mine is at 1in above the pad on the same hull

  15. #15
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Canada
    Posts
    99
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    2
    Likes (Received)
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    "Do these motors have factory velocity stacks? If so is it worth trying to track some down?"

    2.4 MOD VP motors came with velocity stacks. I have same motor. I removed the stacks with no ill effects.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Spinelli Props