User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    4
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Question Twin Veardo 300 (2009)- Different engine temp.

    Hi guys,

    I have a boat with twin 300 Verados and I am experiencing a very odd situation.

    I start up both engines at a temp of 75F (ambient temp). after a few minutes one engine starts raising the temp leading to running temp whilst the other only varies with a few degrees. After around 5 mis the temp are as follows: 80F port engine / 140F starboard engine).
    I checked the engine manually and the port side engine is as cold as when originally started whilst the other feel a lot warmer, so the readings and sensors are reading properly.
    Another thing I noticed is that the port engine is idling at 600-650 rpm whilst the port goes down to 550.

    I am suspecting 2 things, either a stuck open thermostat or else a thorn poppet valve.

    I wanted to ask if anyone has experienced something similar.

    Thanks for your assistance.

    John

  2. #2
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Pembroke Pines , Fl
    Posts
    1,501
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    1
    Likes (Received)
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Remove the thermostat and clean it out.. I'm sure it has a few pebbles stuck in it.

  3. #3
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Long Island
    Posts
    4,745
    Thanks (Given)
    13
    Thanks (Received)
    33
    Likes (Given)
    512
    Likes (Received)
    396
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    I would start by replacing tstat

    21 SuperBoat VF200 Yamaha SHO
    Bender Clan memberEroshibend Yamamoto
    2015 King of the Cut
    2016 King of the Cut

  4. #4
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    4
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Thanks a lot guys. I will check the thermostats out next Saturday and post back the findings.

  5. #5
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    4
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    0
    Likes (Given)
    0
    Likes (Received)
    0
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Hi again guys,

    You were both right, one of the thermostats was found stuck wide open. No wonder the engine was not managing to reach running temperature.
    No pebbles though. I checked on boats.net and the replacement part comes complete. Can I find the inner part on its own or do I need to buy the complete assembly?

  6. #6
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Treasure Island Fl
    Posts
    1,150
    Thanks (Given)
    0
    Thanks (Received)
    4
    Likes (Given)
    2
    Likes (Received)
    14
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Whole assembly..... this has happened to me twice. One time found a shell holding it open. Other time was just bad....
    Cawley

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Aeromarine Research